Tekniska verken i Linköping har gjort ett reportage om Hydroc - se det här!

..............................................................

GU Ventures sprider nyheter och information kring verksamheten, sina bolag, samt alumnibolag:

..............................................................

Hydroc Energy Storage AB (”Hydroc”) som utvecklar system för att lagra värme och kyla i berggrunden bygger tillsammans med Linköpings kommunala energibolag Tekniska Verken en pilotanläggning för att verifiera forskningsresultat från forskare på Chalmers, GU och SGU. Tekniska Verken i Linköping har gjort ett TV reportage om Hydrocs Pilotprojekt i Linköping, ett led i Linköpings arbete som ledande energiteknisk utvecklingsstad i Sverige. Här får vi se forskningsledare Henrik Lindståhl vid provanläggningen som testar och utvecklar den nya tekniken för storskalig lagring av fjärrvärme i berggrunden. Ett sätt att ta till vara värme som går till spillo på sommaren och använda på vintern.

Hydroc utvecklar system för storskalig och effektiv säsongslagring av värme och kyla i berggrunden. Tekniken ger möjlighet ökad elproduktion, höjer totalverkningsgraden i fjärrvärmeanläggningar och minskar miljöpåverkande utsläpp.

Alla fjärrvärmebolag in Sverige har överskott på värmeenergi under sommaren. Tekniska Verken i Linköping ser arbetar konstruktivt och ser möjligheterna och värdet och i denna energi för företaget och kommunens bästa. Pilotanläggningen är en del i Tekniska Verkens utvecklingsarbete med termiska lager leds av forskningsledare Henrik Lindståhl, målet är att påvisa hur energi som vanligtvis kyls bort och förslösas under sommaren kan komma till nytta och användas under vintern. Förslösad energi kan aldrig tas igen säger Holger Eriksson, ordförande i Hydroc.

Här kan du se reportaget:

Se tekniska verkens LinkedIn-inlägg: https://www.linkedin.com/posts...

Jan Bergland, VD på Hydroc, konstaterar att fjärrvärme i Sverige är en mogen och traditionell bransch där vi behöver se på teknikutveckling i andra länder bygger som snabbt bygger nytt och framhåller vikten av utvecklingen och att se nya möjligheter, där har framsynta och tekniskt kunniga företag som Tekniska Verken en viktig funktion att fylla. Detta inte minst genom att bygga en Pilotanläggning för att verifiera teorier och utveckla svensk teknik för att minska effektförluster och öka stabilitet över året inom energiområdet och speciellt av lagring av termisk energi i berggrunden.


De miljö- och klimatmässiga fördelarna är stora. Tekniken som Hydroc utvecklat kan i svenska fjärrvärmesystem bidra till att spara 2.000 GWh/år värmeenergi och minska CO utsläppen med 150.000 ton/år. Exempel visar att stora köpcentrum och sjukhus som använder både värme och kyla kan reducera köpt energi med i storleksordningen 50%.

Kundvärdet inom nuvarande värmeenergisystem i Sverige kan öka med i storleksordningen 1000 MSEK/år. En icke oväsentlig bieffekt är att fastigheters värde och därmed fastighetsbolags aktievärde ökar när driftkostnaderna minskar.

Hydrocs termiska lager i berggrunden kan också förbättra förutsättningarna för storskalig vätgasproduktion, en process som genererar stora värmeöverskott, värme som rätt omhändertagen ökar verkningsgrad och lönsamhet.

Jan konstaterar vidare att den här svenskutvecklade tekniken har en stor internationell potential då kostnaden för att lagra värme mycket lägre än att lagra el.

Vi är både stolta och glada över Hydrocs framgång. De passar väl in i GUV:s profil då deras värdeerbjudande helt går i linje med vår vision om att bidra till en bättre och mer hållbar framtid. Dessutom är affärsidéen både nytänkande, med skalbarhet och stor innovationshöjd. Vi ser fram emot detta intressanta projekt och kommer att hjälpa Hydroc vidare med sin kommersialisering, säger Klementina Österberg, VD på GU Ventures.

Om Hydroc

Teorierna och tekniken bakom Hydroc konceptet utvecklades på 1980–1990 talen av forskare på Chalmers, SGU och GU under ledning av professor Sven Åke Larsson, då verifierades tekniken i ett antal projekt i norra Bohuslän. Idag ägs företaget av entreprenörer, forskare och GU Ventures som tillsammans med vidareutvecklar tekniken och driver företaget framåt.

Hydroc tekniken som är patenterad bygger på att cirkulera grundvatten via sprickplan mellan ett begränsat antal borrhål/brunnar i en bergskropp, sprickplanen ökar hundrafalt kontaktytan och därmed den termiska effektiviteten i berggrundslagret.
I huvudsak laddas bergskroppen med överskottsvärme under sommaren och återtas under vintern. Hydroc systemet kan med fördel även användas ihop med kylmaskiner och värmepumpar.

En stor samhällsnytta av Hydroc tekniken är möjliggöra ökad elproduktion utan att stor del av tillförd energi förslösas bort genom kylvatten som värmer upp vattendrag och sjöar. I Europa och inte minst i Norge diskuteras förbud mot att elda sopor om inte värmen nyttiggörs effektivt. Att lagra värme blir nyckel till ökad lokal produktion av el.