Vetenskapsrådet satsar 28 miljoner på förbättrad demensdiagnostik

..............................................................

GU Ventures sprider nyheter och information kring verksamheten, sina bolag, samt alumnibolag:

..............................................................

I framtiden kan ett enkelt blodprov bli avgörande för att upptäcka tidiga tecken på frontallobsdemens och andra neurodegenerativa sjukdomar. Vetenskapsrådet satsar nu drygt 28 miljoner kronor på den forskargrupp vid Göteborgs universitet, som redan har haft betydande framgångar med liknande tester för Alzheimers sjukdom.

Detta anslag, som sträcker sig över åtta år är en så kallad rådsprofessur till Henrik Zetterberg, som tillsammans med Kaj Blennow leder den produktiva och framgångsrika forskarmiljön inom klinisk neurokemi, lokaliserad på Mölndals sjukhus.

Demenssjukdomar, inklusive Alzheimers, frontallobsdemens, Lewy-kroppsdemens och kärldemens, påverkar hundratals miljoner människor globalt. Tidig upptäckt är kritisk för att initiera lämplig behandling och förbättra patienternas livskvalitet. Trots många framsteg är det svårt att säkert diagnostisera dessa sjukdomar på ett tidigt stadium.

Anslaget markerar en långsiktig satsning för att förbättra differentialdiagnostiken av neurodegenerativa sjukdomar.

"De biomarkörer för screening och övervakning av olika sjukdomsprocesser vid Alzheimers sjukdom som vi tagit fram är nu är så pricksäkra och så väletablerade att det är dags att lyfta blicken och ta sikte på andra neurodegenerativa sjukdomar. Vi har redan inlett vårt arbete med att ta fram liknande tester för exempelvis frontallobsdemens, Lewykroppsdemens och Parkinsons sjukdom, berättar Henrik Zetterberg i artikeln på Göteborgs Universitets hemsida.

Läs hela artikeln på Göteborgs Universitets hemsida HÄR

GU Ventures är delägare i bolaget Brain Biomarker Solutions som Henrik Zetterberg är medgrundare till och delägare i. Detta med syfte att förvalta kommersiella tillgångar från forskningsprojekt. Dessutom är han med i ett forskningssamarbete för Alzinova AB:s räkning, det svenska biofarmabolaget i klinisk utvecklingsfas som är specialiserat på behandling av Alzheimers sjukdom.