Profundus presenterar nytillskott i styrelsen

……………………………………………………..

GU Ventures sprider nyheter och information kring verksamheten, sina bolag, samt alumnibolag:

……………………………………………………..

Profundus presenterade nyligen två tillskott i styrelsen; Matti Ahlqvist som nytillträdd styrelseordförande och Anders Hestner, styrelseledamot. De passar samtidigt på att tacka av Elisabeth Gustafsson som avgår som ordförande men ändå fortsatt kommer att vara en del av styrelsen.

"Under mina 5 år som ordförande, som har varit mycket givande och lärorika, har vi kunnat lägga en solid grund för Profundus och fått våra första kunder. Det är glädjande att Matti Ahlqvist nu tar över och jag önskar honom varmt lycka till", säger Elisabeth Gustafsson, affärsutvecklare GU Ventures.

Matti Ahlqvist har över 20 års insiktsfull erfarenhet inom läkemedelssektorn, inklusive seniora roller på AstraZeneca och kommer tillföra en mängd strategisk expertis till teamet på Profundus. Han leder AstraZenecas Göteborgs webbplatsstrategi och aktiviteter mot visionen att vara en av de bästa FoU-anläggningarna i världen och representerar AstraZeneca gentemot externa intressenter. Han är en av drivkrafterna för GoCo Health Innovation City och är aktiv i styrelsen för Västsvenska Handelskammaren, i styrelsen för International School Göteborgsregionen (ISGR) och i näringslivsgruppen Göteborg & Co.

Mattis djupgående förståelse för life science-sektorn, i kombination med hans skicklighet i att navigera i komplexitet och driva tillväxtstrategin, överensstämmer sömlöst med Profundus uppdrag inom retinal avbildning.

"Att gå med i Profundus innebär en spännande möjlighet att bidra till banbrytande framsteg inom retinal avbildning. Jag ser fram emot att samarbeta med teamet när vi går in i en spännande ny uppskalningsfas av företaget", säger Matti Ahlqvist.

”Vi tackar vår tidigare styrelseordförande Elisabeth Gustafsson för hennes orubbliga stöd och visionära vägledning och är glada att kunna dela att Elisabeth även fortsättningsvis kommer att vara en integrerad del av styrelsen”, skriver Profundus.

Anders Hestner är ytterligare ett framstående tillskott i styrelsen med en imponerande meritlista inom den internationella hälsovårdsbranschen.

"Den rikedom av erfarenhet som Matti och Anders kommer med tillför ett ovärderligt lager till vårt ledarskap. Vi är glada att ge oss ut på denna resa tillsammans", säger Åsa Lindström, VD för Profundus.

Det mänskliga ögats näthinna spelar en avgörande roll för att diagnostisera olika ögonsjukdomar, övervaka behandlingsframsteg och utföra klinisk forskning. Vidare har avbildning av näthinnan blivit ett viktigt verktyg i studien av många andra sjukdomar, inklusive diabetes och Alzheimers.

Det som skiljer Profundus kamera från traditionella ögonbottenkameror är dess användning av avancerad teleskopteknik känd som adaptiv optik. Denna banbrytande funktion gör det möjligt för kameran att ta högupplösta bilder på cellulär nivå, vilket överträffar dess föregångares kapacitet. Dessa anmärkningsvärda egenskaper minskar inte bara patientbehandlingstiden utan öppnar också nya vägar för forskning och innovation inom oftalmologiområdet.

Om Profundus

Profundus är ett medicintekniskt företag som utvecklar och säljer ögonbottenkameror och mjukvara i världsklass, inklusive AI, för näthinnediagnostik.

Företaget grundades som ett resultat av ett lyckosamt samarbete mellan fyra framsynta forskare. Den första idén fick Jörgen Thaung och Zoran Popovic, båda civilingenjörer från Chalmers tekniska högskola som disputerat vid Göteborgs universitet, under sitt forskningsarbete vid avdelningen för oftalmologi vid Göteborgs Universitet. De såg behovet av väsentligt bättre ögondiagnostik som samtidigt var snabb och enkel nog att kunna användas på klinik. I samband med detta fick de kontakt med en forskargrupp vid avdelningen för Astronomi vid Lunds universitet, där docent Mette Owner-Petersen och doktoranden Per Knutsson ingick. Dessa hade då börjat arbeta med den absolut senaste tekniken för att kunna se stjärnor tydligt trots de atmosfäriska störningar som normalt hindrar detta.

De fyra forskarna kunde nu dra nytta av varandras forskning. Ögonforskarna fick tillgång till unik expertis och astronomi-forskarna fick en chans att se tekniken implementerad i närtid. Tillsammans fick de möjlighet att lösa ett antal avancerade frågeställningar vilket har resulterat i en helt ny patenterad metod för bättre ögondiagnostik.

Läs mer på https://profundusimaging.com/