Hydroc Energy lagrar värme i berggrunden - får beställning av ENA Energi

Från vänster: Timo Pohjanvuori, CIO Hydroc Energy, Jan Bergland, VD Hydroc Energy.

..............................................................

GU Ventures sprider nyheter och information kring verksamheten, sina bolag, samt alumnibolag:

..............................................................


I Enköping initierar energiföretaget ENA Energi en stor förändring i sitt fjärrvärmesystem. För att möta omställningen till förnybar energi ska en ny produktionsanläggning byggas som kombinerar innovativa metoder i ett modulärt system. I planen ingår att bygga säsongslager som ska lagra stora mängder överskottsvärme från sommar till vinter. Detta möjliggjörs med hjälp av företaget Hydroc Energy, som med världsledande forskning utvecklar tekniken bakom värmelagring i berggrunden.

Hydroc Energy har tillsammans med forskare från Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola utvecklat ett system för storskalig och effektiv säsongslagring av värme och kyla i berggrunden.Tekniken ger möjlighet att säsonglagra överskottsvärme, för ökad elproduktion, att höja totalverkningsgraden i fjärrvarmeanläggningar och att minska miljöpåverkande utsläpp.

Sedan 2023 har ett pionjärprojekt i Linköping startats, där man på sommaren har pumpat ned 45 grader i berggrunden och har kunnat plocka ut 40 graders värme på senhösten. Det betyder att all den spillvärme som just nu försvinner ut i tomma intet kan tas tillvara på.

Under oktober har Hydroc genomfört borrningar på olika platser i Enköping för att analysera berggrunden och identifiera de mest optimala områdena.


”Hydrocs teknik för värmelagring i berggrunden ser mycket lovande ut och kan passa vårt energisystem och hjälpa till att minska investeringsbehovet, reducera klimatpåverkan samt öka utnyttjandegraden av producerad värme.”,
berättar Torbjörn Claesson, VD och Malin Cidh, projektledare på Ena Energi AB.


”Vi är mycket glada för det nya samarbetet med ENA Energi och ser också ett ökat intresse även från andra energiföretag som behöver nya lösningar för att kunna tillhandahålla kostnadseffektiv värme ”,
säger Hydroc Energys VD, Jan Bergland.


Följ gärna Hydroc Energy på LinkedIn.

Bilder från Hydrocs testplats i Hjärtlanda, Småland

Om Hydroc Energy Storage AB

Teorierna och tekniken bakom Hydrocs koncept utvecklades på 1980–1990 talen av forskare på Chalmers, SGU och GU under ledning av professor Sven Åke Larsson, då tekniken verifierades i ett antal projekt i norra Bohuslän. Idag ägs företaget av entreprenörer, forskare och GU Ventures som tillsammans vidareutvecklar tekniken och driver företaget framåt.

Tekniken som är patenterad bygger på att cirkulera grundvatten via sprickplan mellan ett begränsat antal borrhål/brunnar i en bergskropp, sprickplanen ökar kontaktytan hundrafalt och därmed den termiska effektiviteten i berggrundslagret.

I huvudsak laddas bergskroppen med överskottsvärme under sommaren och återtas under vintern. Systemet kan med fördel även användas ihop med kylmaskiner och värmepumpar.

En stor samhällsnytta av Hydrocs teknik är att möjliggöra ökad elproduktion utan att stor del av tillförd energi förslösas bort genom kylvatten som värmer upp vattendrag och sjöar. I Europa och intevminst i Norge diskuteras förbud mot att elda sopor om inte värmen nyttiggörs effektivt. Att lagra värme blir nyckel till ökad lokalproduktion av el.

För mer info: https://www.hydroc.se/


Om ENA Energi

Ena Energi AB är ett kommunägt aktiebolag som grundades år 1972 med över 50 års erfarenhet av att leverera fjärrvärme. Sedan mitten på 90-talet då det stora kraftvärmeverket togs i drift produceras el och fjärrvärme från nästan 100% biobränsle. Företaget levererar fjärrvärme till företag och privatpersoner inom Enköpings kommun.

Ena Energi AB erbjuder marknaden och kunden produkter som är producerade genom ett tydligt miljö- och kostnadsfokus.

Läs mer: https://enae.se/om-ena-energi