Hydroc i DI - "Lagrar spillvärme i berget"

..............................................................

GU Ventures sprider nyheter och information kring verksamheten, sina bolag, samt alumnibolag:

..............................................................

Svenska Hydroc Energy Storage AB är företaget som fokuserar på effektiv och flexibel lagring av värme och kyla i berggrunden. Förra sommaren startade man ett pilotprojekt i Linköping där man har pumpat ned 45 grader i berggrunden och har på senhösten kunnat plocka ut 40 graders värme. Nu kan man läsa en artikel i DI om företagets lösning för att ta tillvara på spillvärme från industri, värmeverk och elproduktion.

I artikeln som är skriven av journalisten Per Olof Lindsten kan du bl.a läsa om att spillvärme från industri och värmeverk i dag är ett stort slöseri med energi som i många fall bara släpps rakt ut i luften eller i närmaste sjö eller vattendrag. Man skriver om att dagens lösningar är det svårt att lagra spillvärme en längre tid - och där kommer Hydrocs innovation som en bra möjlig lösning på detta.

Läs hela artikeln HÄR

”Det finns stor potential i tekniken, inte minst med tanke på att det går att lagra väldigt stora volymer värme. En stor fördel är också att man använder ett medium som redan finns på plats, men som inte tar någon plats, berggrunden”, säger Henrik Lindståhl, forsknings- och utvecklingsingenjör på Tekniska verken i Linköping som är kommunens ansvarige för pilotprojektet.

Om Hydroc Energy Storage AB

Teorierna och tekniken bakom Hydrocs koncept utvecklades på 1980–1990 talen av forskare på Chalmers, SGU och GU under ledning av professor Sven Åke Larsson, då tekniken verifierades i ett antal projekt i norra Bohuslän. Idag ägs företaget av entreprenörer, forskare och GU Ventures som tillsammans vidareutvecklar tekniken och driver företaget framåt.

Tekniken som är patenterad bygger på att cirkulera grundvatten via sprickplan mellan ett begränsat antal borrhål/brunnar i en bergskropp, sprickplanen ökar kontaktytan hundrafalt och därmed den termiska effektiviteten i berggrundslagret.

I huvudsak laddas bergskroppen med överskottsvärme under sommaren och återtas under vintern. Systemet kan med fördel även användas ihop med kylmaskiner och värmepumpar.

En stor samhällsnytta av Hydrocs teknik är att möjliggöra ökad elproduktion utan att stor del av tillförd energi förslösas bort genomvkylvatten som värmer upp vattendrag och sjöar. I Europa och intevminst i Norge diskuteras förbud mot att elda sopor om inte värmen nyttiggörs effektivt. Att lagra värme blir nyckel till ökad lokalproduktion av el.

För mer info: https://www.hydroc.se/