Profundus tar in 30 MSEK: Navigare Ventures och Gobia Enterprises leder investeringsrundan
..............................................................
GU Ventures sprider nyheter och information kring verksamheten, sina bolag, samt alumnibolag:
..............................................................
Härmed vill vi stolt meddela att GU Ventures företag Profundus reser 30 miljoner kronor i en investeringsrunda som leds av Navigare Ventures och Gobia Enterprises och att ett flertal befintliga delägare saminvesterar med dem. Profundus banbrytande ögonbottenkamera är unik i sitt slag och har redan köpts av några av de ledande sjukhusen i Norden.
Profundus har utvecklat ett innovativt kamera- och bildsystem som skiljer sig från traditionella ögonbottenkameror genom användningen av avancerad teleskopteknik känd som adaptiv optik. Denna innovativa funktion möjliggör att kameran kan fånga högupplösta bilder på cellulär nivå, vilket möjliggör tidig diagnos, förebyggande och behandling av olika sjukdomar.
Investeringen tar Profundus till kommersiell lansering
Kapitalet kommer att finansiera Profundus regulatoriska arbete, byggande av produktionskapacitet och kommersiella lansering initialt i Europa och Nordamerika.
Några av de ledande sjukhusen i Norden har redan förvärvat Profundus kamera- och bildsystem, för att göra framsteg inom sin ögonvård med hjälp av den specialkonstruerade kameran, som möjliggör tidiga upptäckter av förändringar vid många olika ögonsjukdomar som exempelvis ”gula fläcken-sjukan” och diabetes.
Wallenbergssfärens riskkapitalbolag Navigare Ventures gör sin första investering i Profundus, medan Medtech investeraren Gobia Enterprises, som startats av Jan G Smith och Jan-Erik Smith efter försäljningen av ABIGO Medical, har investerat i och samarbetat med Profundus sedan 2020. Det har även ett flertal av affärsänglarna, som investerat tidigare, bl.a. läkaren och entreprenören Mikael Lönn och det statliga riskkapitalbolaget Saminvests Annexstruktur, som investerade år 2022.
Resan för Profundus innovation till idag
Kameran har utvecklats tack vare en kombination av tekniker och kompetenser inom ögon- respektive astronomiforskning vid Göteborgs och Lunds universitet, samt med stöd av bl.a. GU Ventures, Västra Götalandsregionen, Vinnova och ALMI respektive ALMI Invest. Företaget är lokaliserat i AstraZenecas Bioventurehub i Mölndal, söder om Göteborg.
GU Ventures investerade redan i 2014 i Profundus, för att verifiera teknologin och patentskyddet, och tog in företaget i GU Ventures inkubator i 2017 för att utveckla en kommersiell verksamhet tillsammans med de dedikerade grundarna, varav två av dem, Jörgen Thaung och Zoran Popovic har arbetat operativt i företaget sedan dess.
GU Ventures affärsutvecklare Elisabeth Gustafsson har varit ordförande i Profundus - fram till i augusti 2023 - och arbetat nära teamet tillsammans med GU Ventures ekonomer Ulrika Seeman och Magnus Käll, som CFO:s i företaget. Elisabeth är numera ordinarie ledamot sedan Matti Ahlqvist valdes in som ordförande, som är till vardags site manager för AstraZeneca Mölndal.
"Vi på GU Ventures är så stolta över att vi landat detta och tackar hela teamet under ledning av VD Åsa Lindström. Vi ser det som en viktig värdemätare på allas vårt arbete genom åren att Navigare och alla andra investerare tror så mycket på Profundus. Vi ser fram emot att stärka vår kommersiella förmåga i företaget genom att få in en sådan stark investerare som Navigare, som tillsammans med branschexperten Gobia och oss alla involverade vill vara med och bygga ett starkt svenskt företag." säger Elisabeth Gustafsson.
Länk till Profundus egna pressmeddelande HÄR.
Grundarna och samarbetet mellan ögon- och astronomiforskarna
Profundus AB grundades som ett resultat av ett lyckosamt samarbete mellan fyra framsynta forskare. Den första idén fick Jörgen Thaung och Zoran Popovic, båda med civilingenjörsexamen från Chalmers och doktorsexamen från Göteborgs universitet, när de arbetade med ögonforskning vid Göteborgs universitet. De såg behovet av väsentligt bättre ögondiagnostik som samtidigt var snabb och enkel nog att kunna användas på klinik.
I samband med detta fick de kontakt med en forskargrupp vid Lunds universitet, där docent Mette Owner-Petersen och doktorand Per Knutsson ingick i en forskargrupp vid institutionen för astronomi och astrofysik som arbetade med multikonjugat adaptiv optik för markbaserade teleskoptillämpningar. De hade börjat arbeta med den absolut senaste tekniken för att kunna se stjärnor tydligt trots de atmosfäriska störningar som normalt hindrar detta.
De fyra forskarna kunde nu dra nytta av varandras kompetens och samlade resultat inom sin respektive forskning. Ögonforskarna fick tillgång till unik expertis och astronomiforskarna fick en chans att se tekniken implementerad i närtid i en annan bransch. Tillsammans fick de möjlighet att lösa ett antal avancerade frågeställningar vilket har resulterat i en helt ny patenterad metod för bättre ögondiagnostik.
Om Profundus
Profundus är ett medtech-företag som specialiserar sig på utveckling av ett banbrytande kamera- och mjukvarusystem för avancerad retina (näthinna) avbildning med användning av adaptiv optik. Dess främsta uppdrag är att underlätta tidig upptäckt, förebyggande och därmed behandling av olika sjukdomar genom att möjliggöra identifiering av förändringar i retinala mikrostrukturer.
Om Navigare Ventures
Navigare Ventures är en tidig investerare specialiserad på vetenskapsdrivna företag. Genom sina investeringar stärker det den industriella och samhälleliga påverkan av forskning, samt den långsiktiga finansiella kapaciteten hos sina yttersta ägare – Wallenbergstiftelserna.
Om Gobia Enterprises
Gobia Enterprises är ett familjeägt investeringsföretag med flera decenniers erfarenhet av att bygga företag och utveckla idéer och forskning till produktutbud och global försäljning. Gobia har omfattande kunskap om life science-industrin och ett omfattande internationellt nätverk.