Nu implementeras New Modality Support - för kommersialisering av forskning inom OligoNova och CCRM Nordic

New Modality Support (NMS) — ett samarbete mellan Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och GU Ventures, etablerades nyligen i syfte att stödja den kommersiella utvecklingen av forskningsprojekt inom de nationella läkemedelsinitiativen OligoNova och CCRM Nordic. Nu tar NMS nästa steg mot implementering.

Västra Götalandsregionen (VGR) genom miljö- och regionutvecklingsnämnden har beviljat stöd för etablering av NMS på GoCo Health Innovation City i Mölndal. Beslutet gör det möjligt för GU Ventures, holdingbolaget vid Göteborgs universitet och koordinator för NMS, att nu ta nästa steg i satsningen.

”I det här projektet blir styrkan i våra uppdrag att driva både regional utveckling och hälso- och sjukvård tydlig. En viktig förutsättning för att patienter ska få tillgång till nya avancerade läkemedel är att ny forskning omvandlas till hållbara affärsmöjligheter” säger Helena Lundberg Nilsson, regionutvecklingsdirektör, VGR.

För att nå framgång inom terapeutiska oligonukleotid- och avancerad terapi (ATMP)-specifik läkemedelsutveckling krävs betydande infrastruktursatsningar, men också ny kunskap och förståelse för strategiskt arbete med utvecklingsprojekt som kommer ur forskningen. Att tidigt införliva strategier för utveckling, tillämpning och kommersialisering är av största vikt för att öka projektens chanser till framgång.

”NMS fungerar som en entreprenöriell katalysator som tillhandahåller utvecklingsstöd och utgör ett värdefullt kompetensnav för forskare och deras projekt när de går vidare till klinisk tillämpning," säger Klementina Österberg, VD GU Ventures.

Syftet med NMS är att underlätta vidareutveckling och kommersialisering av enskilda forskningsprojekt inom fältet. Genom att koppla deltagande parters erfarenheter och resurser med ny sektorspecifik kompetens kan värdeskapande tjänster utvecklas och förverkligas snabbare. NMS blir dessutom en plattform som främjar nätverksbyggande och synliggör inte bara forskningen utan även kommersialiseringsarbetet inom terapeutiska oligonukleotid- och ATMP-området. Därigenom ökar möjligheterna för projekten och bolagen att locka till sig investeringar och partnerskap.

”Trots att OligoNova och CCRM Nordic verkar inom delvis olika områden och utvecklingsstadier, finns det stora möjligheter till synergier och samarbete”, säger Fredrik Wessberg, VD CCRM Nordic.

”Genom att kombinera och bygga vidare på våra respektive kompetenser och styrkor kan vi dra nytta av varandra för att skapa nya och konkurrenskraftiga globala företag. NMS är en avgörande komponent i denna formel och en central resurs för de akademiska läkemedelsprojekt som vi stödjer”, säger Pär Matsson, professor och vetenskaplig ledare vid OligoNova Hub.

Framtidens läkemedel

NMS har en stark förankring bland deltagande aktörer, inklusive Göteborgs universitet, som strävar efter att öka nyttiggörandet av forskningsresultat genom sin medfinansiering.

”Att nyttiggöra forskning är en mycket viktig uppgift. Våra forskares idéer och lösningar kan bidra till en bättre framtid – om de ges chansen att förverkliga dem. NMS spelar en viktig roll för att uppnå detta”, säger Jenny Nyström, professor och dekan vid Sahlgrenska akademin.

GU Ventures har omfattande erfarenhet av affärsutveckling av högspecialiserade och forskningsnära projekt inom life science och traditionell läkemedelsutveckling. Läkemedelsutveckling inom terapeutiska oligonukleotid- och ATMP-området kräver emellertid nya specialisttjänster, affärsmodeller och kompetenser, samt nya samarbetsformer. Beslutet från VGR innebär att NMS kommer att kunna knyta till sig kompletterande resurser för att specifikt utforska och bygga ny kunskap inom området.

”Sjukvården har en central roll i innovationsprocessen vid utvecklingen av nya läkemedel. Inom det område som NMS tar sig an har vi redan etablerade och goda relationer mellan sjukvård, industri och akademi och dem ska vi bygga vidare på. Det är så vi kan bidra till att vårdens och patienternas perspektiv blir en självklar del i utvecklingen av nya avancerade läkemedel.”, säger Kristina Levan, projektledare för ATMP-centrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Läs pressmeddelandet på engelska HÄR

Kontakter