GU Ventures och GoWest på TechBBQ och Nordic iPO + Stock Market Day i Köpenhamn!

I veckan arrangeras TechBBQ, det årliga danska eventet för innovativa företag och dess ekosystem, som är i full gång i Köpenhamn. Eventet föregicks bl a av en förkonferens avseende nordiska börsnoteringar, som arrangerades i Dansk Industris lokaler.

Evenemangen fokuserar på frågor om företagsutveckling för tillväxt inklusive talangattraktion, kapitalisering och samarbeten. De bjuder på fullspäckade program, där alltifrån enskilda möten till nätverkande och diskussion av relevanta ämnen står i fokus.

På plats i Köpenhamn finns GU Ventures team och företag - för att delta i diskussionerna på scenerna och i de enskilda mötena, i syfte att attrahera kapital till företagen. För GU Ventures event GoWest, det nordiska riskkapitalmötet som arrangeras i januari i Göteborg, knyts här viktiga kontakter med talare, partners och deltagare.

Nordic IPO + Stock Market Day

På tisdagens förkonferens Nordic IPO + Stock Market Day, som arrangerades av Föreningen för danska noterade tillväxtföretag (FBV) i samarbete med TechBBQ, deltog GU Ventures VD Klementina Österberg tillsammans med flertalet talare vid öppningen av Nasdaqs börs genom börsklockans ringning. Därefter intervjuades Klementina på scen avseende sina erfarenheter från de femtontal börsnoteringar som GU Ventures genomfört i sina bolag och hur det svenska börsundret har vuxit sig så stort i jämförelse med sina nordiska grannländer. Andra medverkande var moderator Tue Østergaard vid HC Andersen Capital, samt panelisterna Vesa Riihimäki vid Nordea Finland och Christian Stendevad vid Penneo.

Nedan presenterar Thomas Black-Petersen vid FBV den nordiska statistiken för kapitalisering mellan 2018-2024H1 avseende listningsemissioner på Nordic IPO + Stock Market Day:

Börsnotering för att göra exit eller kapitalisering?

Senare under paneldiskussionen "IPO - exit or funding opportunity?" var Klementina panelist tillsammans med Carsten Borring vid Nasdaq och Lars H. Brammer vid MapsPeople för att dela erfarenheter, särskilt i Sverige och Danmark inom ämnet. Moderator var tidigare svenska börsproffset Katrine Hoff Schlichtkrull som har erfarenhet av den resa ett företag går igenom när de väljer börsnoteringsvägen, och hur man bäst agerar för att lyckas.

Under denna session diskuterades om för- och nackdelarna med att överväga börsnotering som en exit eller en finansieringsmöjlighet, eller till och med båda, beroende på vilken ambition du har som ägare.

Att ha en exitplan är inte alltid ett bra syfte för en börsnotering, vilket många kanske tror. Istället är det en ny början för att bygga ett långsiktigt, internationellt gångbart företag.

GU Ventures har hittills listat dryga 10% av alla företag som vi hittills startat och kommer självklart att fortsätta stödja våra företag när de är redo att börsnoteras, om ägarkretsen väljer det, berättar Klementina. Exitstrategin är avgörande för alla investerare och hur ägare kan säkerställa att företagen kan bli lönsamma och växa sig stora och stabila. Av det skälet är det en stor fördel att vara publik och noterad som ett företag på den internationella arenan, men framförallt ger det även företagen möjlighet att bli än mer kända i en större krets investerare och även allmänhet. På GoWest – Nordic Venture Capital Forum – där vi årligen bjuder in den internationella investerarkretsen till Göteborg, för att möta entreprenörer, kommer vi också att diskutera dessa ämnen.


Masters of Collaboration

Under onsdagens session "Masters of Collaboration – Varför samarbete är svårt, och varför vi antar utmaningen" samlade experter från två av våra företag; Mikael Funa, tf VD Talkamatic och tillika affärsutvecklare GU Ventures, samt Maria Barklund, VD och med grundare för VIDEM. Moderator för sessionen var Jonas Sandwall Vid Chalmers Ventures och experter från Business Region Göteborg, CampX by Volvo, Connect Sverige Region Väst, Daya, samt Drivhuset var med och diskuterade vad som gör Göteborg till en blomstrande hubb för innovation, startups och investeringar.

Göteborg har ett fantastiskt samarbetsklimat inom sitt ekosystem, som hjälper entreprenörerna att utveckla sina företag, berättar Mikael Funa. Vi vill passa på att tacka vår samarbetspartner Business Region Göteborg, som koordinerat vår stora västsvenska delegation med 17 deltagande organisationer, som har ställt ut med en gemensam Göteborgsmonter.

----------------------

Om TechBBQ

TechBBQ började som en grill-sammankomst för teknikentusiaster och entreprenörer i en park i Köpenhamn 2013. Under åren har eventet växt och utvecklats till bland de största evenemangen av sitt slag i Norden. Varje år i september välkomnas människor från hela världen. Den årliga konferensen kopplar samman tech och "hygge" på ett mästerligt sätt, utformad så att besökare kan träffa innovativa och banbrytande startups i ekosystemet, diskutera de senaste trenderna, nätverka i en livlig atmosfär, inspireras av trendsättande talare – och njuta av en klassisk grill! 2024 arrangeras Tech BBQ för 12:e gången, den 11-12 september.

Information: https://techbbq.dk/

Om Föreningen för danska noterade tillväxtföretag, FBV

FBV representerar ekosystemet av danska företag som vill eller har valt att gå ut på börsen för att samla in kapital för att finansiera sin tillväxtresa. FBV är en dansk förening för alla börsbolag – oavsett vilken börs de är noterade på.

Information: http://www.fbv.dk

Om GoWest

Riskkapitalforumet GoWest arrangeras för fjärde året i rad i januari 2025 och är en av Nordens största evenemang med fokus på kapitalfrågorna, där investerare och entreprenörer möts, nätverkar, inspireras och gör affärer. GoWest drivs av GU Ventures och medfinansieras av Västra Götalandsregionen och EU via Tillväxtverket, samt ett 50-tal samarbetspartners.

Information: https://www.gowest.capital/