Tidigare ledaren Sara Vogel Rödin tillbaka i ny roll på Mötesplats Steneby!
Den lilla orten Dals Långed har på många sätt följt samma utveckling som övriga Dalsland, med nedlagda bruk och industrier och avfolkning som följd. Efter ett politiskt beslut för tio år sedan startades således Mötesplats Steneby, med verksamhetsledaren Sara Vogel Rödin i spetsen, med syftet att med kulturskaparnas hjälp bidra till utveckling och tillväxt i Dalsland. Sedan 2021 drivs verksamheten inom GU Ventures och nu vill vi välkomna Sara tillbaka till Mötesplats Steneby - fast denna gång i rollen som vikarierande processledare.
Efter några år lämnade Sara Vogel Rödin över rodret som verksamhetsledare till Anders Lindgren. Med erfarenhet av att jobba inom den privata, den ideella och offentliga sektorn, från det fria kulturlivet, från utbildningsområdet och från kommunens värld är hon redo att återigen vara en del av Mötesplats Steneby och dess uppdrag för att stärka Dalsland.
I rollen som processledare hos Mötesplats Steneby tar Sara Vogel Rödin med sig sina lärdomar om hur Dalsland som landskap ser ut i olika lager och hur kulturerna och arbetssätten ser ut inom olika sektorer. Sara har en stark lokal förankring, ett brett nätverk och hon brinner för hållbarhetsfrågor.
"Jag tar också med mig min nyfikenhet, min energi, mitt intresse för demokratiska processer, för mänskliga möten och mitt hopp om fred på och med jorden och tron på landsbygdens storhet.", säger Sara och fortsätter;
"Jag tycker det ska bli så himla roligt att få jobba på Mötesplats Steneby igen, denna gång i ny roll. Jag har ju följt utvecklingen sedan jag var med i uppstarten. Jag tycker att de projekt, det arbete, de samarbetena och den uppfinningserikedom och humor jag ser på Mötesplats Steneby är så uppfriskande och viktiga för Dalsland. Jag vill verkligen vara en del av det."
Klicka här för att läsa hela intervjun med Sara Vogel Rödin.
Att kultur används som verktyg i uppdraget är ingen slump. I Dals Långed finns nämligen tillgångar som gör platsen unik. Där ligger Stenebyskolan och HDK-Valand campus Steneby, två konst- och hantverksskolor med långa traditioner som varje år drar kulturskapare till platsen.
Mötesplats Steneby verkar för kulturdriven landsbygdsutveckling genom att utveckla kulturföretagandet i Dalsland. Det handlar främst om affärsutveckling och att stärka förutsättningarna för kulturproduktion i form av bättre verkstäder och mer kontakt med forskning. I 2021 blev Mötesplats Steneby en del av GU Ventures verksamhet och blev i och med omorganisationen starkare kopplat till GU:s enhet HDK-Valand Campus Steneby.
Verksamheten har numera tre tydligt formulerade fokusområden som de arbetar utifrån; Material making and innovation, kulturdriven samhällsutveckling och hållbar omställning.
Västra Götalandsregionen har finansierat Mötesplats Steneby sedan 2014 och är fortsatt lika engagerade i verksamheten.
Vill du veta mer om Mötesplats Steneby, gå gärna in på: