GU Ventures stipendiat Elvis Björk Porsbjer tilldelas SEB Innovationsstipendium 2025

På bilden från vänster: Dr. Alesia A. Tietze, grundare AMiLion Technology AB, Elvis Björk Porsbjer, SEB Innovationsstipendiat 2025

..............................................................

GU Ventures sprider nyheter och information kring verksamheten, sina bolag, samt alumnibolag:

..............................................................

Elvis Björk Porsbjer med kandidatexamen från Göteborgs universitet tilldelas SEB Innovationsstipendium 2025, för att stödja AMiLion Technology AB, som utvecklar ultrakänslig sensorteknologi för koppar. Stipendiet har instiftats av SEB som tillsammans med Föreningen Universitetsholdingbolag i Sverige, FUHS, delar ut stipendiet till entreprenöriellt drivna studenter och doktorander från våra svenska lärosäten, för att driva utvecklingen av forskningsbaserade startups med hög tillväxtpotential. Totalt har 10 stipendiater tilldelats SEB Innovationsstipendium 2025 över hela landet.

AMiLion Technology AB grundades 2021 av Dr. Alesia A. Tietze tillsammans med GU Ventures. Företaget utvecklar en superkänslig metod att mäta halten fri koppar i blod, urin och andra kroppsvätskor. Inför nästa utvecklingsfas kommer stipendiaten Elvis att ansluta sig till teamet.

"Jag är jätteglad över att jobba med Elvis nu när AMiLion ska ta nästa steg i vår resa. Vi har tidigare fått stöd genom PoC WALP från Knut och Alice Wallenberg stiftelsen och GU Ventures för att vässa vår teknik och affärsmodell. Att stärka vårt team med Elvis i detta skede ger oss en bra start att accelerera.” säger Dr. Alesia A. Tietze, grundare AMiLion Technology AB samt prof. läkemedelskemi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och ledare för Tietze labbet.

Planen är att Amilions verktyg ska användas både för diagnosticering och övervakning av sjukdomar. Speciellt för dem som lider av Wilson sjukdom är det essentiellt att kontinuerligt mäta kopparjoner i kroppen, men företagets teknologi har även andra användningsområden.

"Tack så mycket för möjligheten att få följa min passion och samtidigt bidra till utvecklingen av AMiLion. Jag är väldigt motiverad att komma igång och använda min kunskap för att driva hälsoforskningen framåt – och kanske till och med göra en meningsfull skillnad i världen. Det ska bli spännande och kul att arbeta med Alesia och Tietze-labbgruppen och ser mycket fram emot resan som väntar!" berättar stipendiaten Elvis Björk Porsbjer.

Nationellt samarbete mellan SEB & FUHS

Sedan SEB grundades 1856 har banken hjälpt entreprenörer att gå från idé till verklighet. Det vill de fortsätta med. Genom att främja svensk forskning och entreprenörsanda hoppas SEB att tillsammans med oss i FUHS kunna bidra till att ännu fler idéer förverkligas och blir en del av framtidens näringsliv. För det ändamålet har SEB:s Utvecklingsstiftelse instiftat ett innovationsstipendium och skräddarsytt en process tillsammans med företrädare för FUHS, för att välja ut de mest lämpade stipendiaterna över landet knutna till våra svenska lärosäten.

Samarbetet har startats först i Linköping och sedermera vuxit till att innefatta hela landet. Det nya instiftade stipendiet lanserades under hösten 2024 och den första gruppen nominerade kandidater samlades in under december-januari. Kandidaterna har nominerats av lärosätenas holdingbolag från söder till norr och väst till öst och stipendiet delas ut i samråd med SEB:s ledande befattningshavare.

"Vi i SEB teamet vill tacka för ett mycket gott samarbete, där akademi och näringsliv samarbetar runt dessa så viktiga frågor och hjälps åt att på detta sätt ge några möjligheten att förverkliga ett entreprenörskap och byggandet av nya företag. Denna stora insatsen görs självklart av forskaren och entreprenören, men förhoppningsvis kan vår hjälp göra skillnad. Jag är övertygad om att vi alla inser betydelsen av nya innovativa bolag, för att vi skall kunna långsiktigt fortsätta bygga vår framtida välfärd. Vi hoppas att det även inspirerar andra att söka stipendier nästa år.” berättar Mats Torstendahl, jurymedlem och SEB:s ställföreträdande VD.

Juryn består, förutom Mats Torstendahl, av Nathalie Egenaes, hållbarhetsansvarig inom Företag och Privatkunder vid SEB, Michael Sparring, Investment manager vid SEB Venture Capital, Johan Lilliecreutz, VD för LiU Holding, samt Johan Weigelt, VD för KI Holding. Båda sistnämnda är även företrädare för FUHS.

"Vi är väldigt stolta och glada över att kunna dela ut detta stipendium tillsammans med FUHS. I över 160 år har SEB stöttat entreprenörer på resan från idé till verklighet, och det känns därför helt rätt att vi, tillsammans med SEB:s utvecklingsstiftelse och FUHS, har skapat denna möjlighet för entreprenörer. Genom att främja svensk forskning och entreprenörsanda hoppas vi att tillsammans med FUHS kunna bidra till att ännu fler idéer förverkligas och blir en del av framtidens näringsliv", säger Gustav Kjellgren, Partnership Manager, SEB.

Vi gratulerar 2025 års stipendiater!

Årets stipendiater visar på en imponerande bredd av innovation och framåtanda inom flera områden, från teknik och AI till miljö och hälsa. Deras arbete för att skapa positiva förändringar och hållbara lösningar gör dem till självklara mottagare av SEB Innovationsstipendium år 2025.

"FUHS vill härmed gratulera alla våra stipendiater över hela landet som erhållit SEB Innovationsstipendium! Vi känner en enorm stolthet när vi läser alla nomineringar och en positiv framtidstro för de projekt och företag som nu utvecklas tack vare stipendiet.” säger Johan Lilliecreutz.

"Vi vill även tacka våra egna kollegor i nomineringskommittén, som varit utspridda över landet. Nästa steg för oss är att arrangera en lokal stipendieutdelning framgent med de lokala SEB-kontakterna i landet där det finns en eller flera stipendiater utsedda. Dessutom arbetar vi holdingbolag med att handleda och stödja stipendiaten under arbetets gång och vi planerar att göra en uppföljning senast efter 6 månader.” berättar Johan Weigelt, som ansvarar för processen inom FUHS tillsammans med Johan Lilliecreutz.

Stipendiaterna är:

    1. Marina Polo Gozalo, mastersstudent från Karolinska Institutet
      Bildkorrigeringsmjukvara för att möjliggöra kvantitativ analys vid konfokalmikroskopi av 3D-cellkulturer (Ciprocity AB)

    2. Axel Larsson, civilingenjör från Linköpings Universitet
      Digitala assistenter med hjälp av AI och kognitionsvetenskap (Cognible AI AB)

    3. Sofia Hallman, civilekonom från Linköpings Universitet
      Nya material för förbättrat UV-skydd och förebygga hudcancer (nTitania – bolag ej bildat)

    4. Mukund Kabbe, doktorsexamen från Karolinska Institutet
      Labbteknologi för studier av epigenomet (NEXUS Epigenomics AB)

    5. Nathan van Wyk, doktorsexamen från Linnéuniversitetet
      Process för att återvinna magnesium ur gruvavfall (MagWaste – bolag ej bildat)

    6. Hugo Boccara, civilingenjör från Chalmers
      Teknologi för koldioxidinfångning (Korall Carbon Capture AB)

    7. Samantha Fuller, masterssexamen från Uppsala Universitet
      Miljövänlig tillverkning av bulkkemikalier från infångad koldioxid (Green Cell Factories - bolag ej bildat)

    8. Elvis Björk Porsbjer, kandidatexamen från Göteborgs Universitet
      Ultrakänslig sensorteknologi för koppar (AMiLion Technology AB)

    9. Erik Reinhold Samuelsson, doktorsexamen från Stockholms Universitet
      Precisionsdiagnostik för trippelnegativ bröstcancer (TNBC Map – bolag ej bildat)

    10. Philip Gard, licentiatexamen från Luleås Tekniska Universitet
      AI-agent för patientintag baserad på realtidsteknik för talhantering (ATJOO AB)

SEB skriver om FUHS & SEB Innovationsstipendium;

https://sebgroup.com/sv/om-seb/var-roll-i-samhallet/sponsring-och-samhallsengagemang/samhallsentreprenorer/seb-innovationsstipendium

Om SEB Innovationsstipendium

SEB har ett långsiktigt samarbete med FUHS för att skapa möjligheter för unga talanger att bidra i utvecklingen av forskningsbaserade startups med hög tillväxtpotential. SEB Innovationsstipendium delas ut för första gången 2025 och finansieras av SEB:s Utvecklingsstiftelse.

FUHS är en medlemsförening för de svenska lärosätesanknutna holdingbolagen som stöttar universitet och högskolor i deras arbete med att utveckla forskningsbaserade idéer till kommersiell framgång. Holdingbolagen, tillsammans med innovationskontor och inkubatorer, spelar en central roll för att fler innovationsdrivna verksamheter ska kunna se dagens ljus.

Genom ett nyetablerat samarbete mellan SEB och FUHS vill SEB ge rätt förutsättningar för fler studenter och doktorander att ta steget till att bli entreprenörer. SEB:s ambition med stipendiet är att ge de utvalda stipendiaterna en möjlighet att driva utvecklingen av forskningsbaserade startups för att på sikt kommersialisera verksamheterna – och bidra till att forma en positiv framtid.

Nominering till stipendiet

Holdingbolaget vid respektive lärosäte väljer ut de kandidater och startups som respektive holdingbolag vill para ihop och nominera till stipendiet. Varje holdingbolag fick nominera två par studenter och startups och det är holdingbolagen som själva avgör vilka kandidater som utgör den bästa matchningen.

Nomineringen skickas in till FUHS som gör ett första urval, för att sedan välja ut slutgiltiga stipendiater tillsammans med SEB. Stipendiebeloppet delas därefter ut i två omgångar. Den ena halvan delas ut efter att vinnarna har offentliggjorts, den andra halvan delas ut efter sex månader under förutsättning att arbetet fortfarande är aktivt.

Se villkor för stipendiet på FUHS webbplats:

https://fuhs.se/stipendie-seb/