Internationella kvinnodagen i fokus!
Bildcollage med ett urval av kvinnorna i GU Ventures bolag
Inför årets internationella kvinnodag vill vi på GU Ventures återigen uppmärksamma och lyfta vikten av jämställdhet inom startupekosystemet - och samtidigt passa på att hylla de inspirerande kvinnliga entreprenörerna, grundarna och ledarna i våra bolag.
Trots att den internationella kvinnodagen har uppmärksammats i årtionden kvarstår stora utmaningar för att uppnå en mer jämlik fördelning mellan kvinnor och män inom innovation, ledarskap och styrelser. GU Ventures fortsätter arbeta för en mer inkluderande och rättvis framtid. För att bryta mönster och skapa verklig förändring arbetar GU Ventures aktivt såväl i rekryteringsprocesser, som vid tillsättning av styrelser och genom samtal med idégivare.
GU Ventures driver en inkubator med 45 aktiebolag, äger ytterligare 40 portföljbolag och har även ett 40-tal alumnibolag. Totalt responderade 99 av företagen, vilka sysselsatte 1 954 personer vid senaste undersökningen. Utvecklingen är relativt stabil på nedan nivåer medan vår målsättning är att vara så nära 50% som möjligt.
33% av VD:arna i bolagen är kvinnor
33% av 1 954 sysselsatta är kvinnor
34% av ordförandena är kvinnor
32% av ledamöterna är kvinnor
28% av idégivarna är kvinnor
GU Ventures arbetar med ett antal åtgärder för att skapa förändring, som endast är möjlig genom aktivt och medvetet arbete. I valberednings- och rekryteringsarbetet görs både medvetna och omedvetna val, som behöver kartläggas och påverkas kontinuerligt.
"Dessa nivåer höjs så sakteliga och vi behöver öka takten och sätta in mer åtgärder. Vi vet inte exakt hur stor andel av våra bolag som ägs av kvinnor, hur mycket kapital kvinnor investerar och hur kvinnors inkomster jämför sig med männens. Det är siffror vi ämnar få fram för att kunna ta nästa steg i arbetet," säger Klementina Österberg, VD GU Ventures.
GU Ventures egen organisation har en jämställd styrelse och en kvinnlig vd. Dessutom består GU Ventures team till 61 % av kvinnor, vilket visar på att organisationen i sig behöver rekrytera fler män. Detta tas i beaktning i våra rekryteringsprocesser och i intern förankring av jämställdhetsarbetet.
GU Ventures vill särskilt hylla de kvinnor som dagligen bidrar till innovation och entreprenörskap. Med fortsatta insatser och målmedvetna initiativ ser vi fram emot en mer jämställd och inkluderande startup-värld och GU Ventures kommer att fortsätta arbeta målmedvetet mot en mer jämställd framtid.
"Vi hoppas att fler kvinnor, liksom män, inspireras att starta egna bolag, investera och forma framtidens näringsliv," säger Catharina Axelzon Popovic, Business Operations Manager GU Ventures.
En ojämställd kapitalfördelning
Enligt den senaste tillgängliga nationella statistiken från 2021 gick endast 0,5 procent av det totala riskkapitalet i Sverige till bolag med enbart kvinnliga grundare. Bolag med mixade grundarteam, bestående av både män och kvinnor, mottog 11,1 procent av investeringarna, medan resterande 88,4 procent gick till bolag med enbart manliga grundare. (Källa di.se)
Det är viktigt att notera att dessa siffror representerar en fortsatt ojämn fördelning av riskkapital mellan könen i Sverige. Trots att bolag med kvinnliga grundare är mer benägna att starta så kallade impactbolag, som bidrar till att uppfylla FN:s globala hållbarhetsmål, får de en betydligt mindre andel av investeringarna.
Det finns dock positiva tecken på förändring. Till exempel har bolag med kvinnliga grundare inom det nationella inkubatorprogrammet lyckats attrahera en större andel riskkapital än genomsnittet i Sverige. Enligt inkubatorernas data från 2022 lyckades hela 4,3 procent av dessa bolag få riskkapital, jämfört med den nationella siffran på 0,5 procent. (Källa: sisp.se)
"Det är hög tid att vi röjer bort hinder, hittar lösningar och kan börja leva i ett mer inkluderande och jämställt kapital- och företagsklimat," avslutar Klementina Österberg, VD GU Ventures.