Tidningen Energi skriver om Hydrocs värmelager i berggrunden!

Bilden är ett montage. På bild från vänster Jan Bergland, vd för Hydroc, och Henrik Lindståhl, utvecklingsingenjör på energibolaget Tekniska verken i Linköping AB. Foto: Hydroc

..............................................................

GU Ventures sprider nyheter och information kring verksamheten, sina bolag, samt alumnibolag:

..............................................................

I senaste upplagan av Tidningen Energi kan man läsa en artikel titulerad "Värmelager i berggrunden". Artikeln handlar om det innovativa företaget Hydroc Energy som tillsammans med forskare från Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola utvecklat ett system för storskalig och effektiv säsongslagring av värme och kyla i berggrunden. Målet är att ta tillvara på den spillvärme som just nu försvinner ut i tomma intet - och på så sätt bidra till omställningen till förnybar energi.

Tidningen Energi är den främsta energitidningen i Sverige och ges ut av Energiföretagen Sverige. Tidningen speglar och bevakar el-, fjärrvärme- och fjärrkylmarknaden ur ett brett perspektiv och riktar sig primärt till medarbetare i energibranschen men har också en bredare målgrupp, till exempel politiker, företag, branschorganisationer och myndigheter. Artikeln om Hydroc Energy är skriven av journalisten Ann-Sofie Borglund som på ett bra och intressant vis förklarar företagets innovation. I ingressen kan man läsa;

”Den svenska berggrunden lämpar sig mycket väl för säsongslager av värme. Hydroc Energy har utvecklat en teknisk lösning där grundvatten leds i spricksystem i berggrunden och skapar ett effektivt lager. Nästa steg är att visa att tekniken klarar de höga temperaturer som fjärrvärmebolagen efterfrågar.

I artikeln berättar Hydrocs VD Jan Bergland om tekniken och säger bland annat;

”Systemet har väldigt låga värmeförluster. Detta är möjligt tack vare att sprickskivorna fungerar som en värmeväxlare inuti berget med en effektiv värmeöverföring. Det är riktigt häftigt”

Dessutom lyfts även pilotprojektet i Linköping där Tekniska verken under ett par år har testat Hydrocs storskaliga värmelagring. Här hör vi från Henrik Lindståhl, forsknings- och utvecklingsingenjör på Tekniska verken i Linköping som bland annat säger;

”Tekniken har en enorm potential och att få den att fungera skulle inte bara vara viktigt för oss, utan för hela fjärrvärmebranschen"

Läs hela artikeln här: https://www.e-magin.se/paper/09nstk76/paper/1#/paper/09nstk76/42

På bild från vänster Jan Bergland, vd för Hydroc, och Henrik Lindståhl, utvecklingsingenjör på energibolaget Tekniska verken i Linköping AB. Foto: Hydroc

Om Energiföretagen Sverige

Energiföretagen Sverige är en branschorganisation som fungerar som branschens röst i samhällsdebatten. Vi samlar nära 500 företag som producerar, distribuerar, säljer och lagrar energi. Tack vare den nästintill helt fossilfria energiproduktionen är Sveriges energisektor en av de största möjliggörarna för klimatomställningen.

I samverkan med medlemmarna och resten av samhället driver Energiföretagen Sverige förändring som möjliggör ett långsiktigt hållbart samhälle. Energiföretagen Sverige bidrar i samhällsbygget med kunskap för att utveckla ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbara energisystem. De ger Sverige drivkraft. Idag och i framtiden.

Energiföretagen Sverige bildades i april 2016.

Om Hydroc Energy Storage AB

Teorierna och tekniken bakom Hydrocs koncept utvecklades på 1980–1990 talen av forskare på Chalmers, SGU och GU under ledning av professor Sven Åke Larsson, då tekniken verifierades i ett antal projekt i norra Bohuslän. Idag ägs företaget av entreprenörer, forskare och GU Ventures som tillsammans vidareutvecklar tekniken och driver företaget framåt.

Tekniken som är patenterad bygger på att cirkulera grundvatten via sprickplan mellan ett begränsat antal borrhål/brunnar i en bergskropp, sprickplanen ökar kontaktytan hundrafalt och därmed den termiska effektiviteten i berggrundslagret.

I huvudsak laddas bergskroppen med överskottsvärme under sommaren och återtas under vintern. Den höga värmeöverföringen i berggrunden gör att systemet kan användas utan kylmaskiner och värmepumpar.

En stor samhällsnytta av Hydrocs teknik är att möjliggöra ökad elproduktion utan att stor del av tillförd energi förslösas bort genom kylvatten som värmer upp vattendrag och sjöar. I Europa och inte minst i Norge diskuteras förbud mot att elda sopor om inte värmen nyttiggörs effektivt. Att lagra värme blir nyckel till ökad lokalproduktion av el.

För mer info: https://www.hydroc.se/