Toleranzia, VIDEM samt VOC Diagnostics får finansiering genom utlysningen "Samverkansprojekt för bättre hälsa"
..............................................................
GU Ventures sprider nyheter och information kring verksamheten, sina bolag, samt alumnibolag:
..............................................................
Nyligen beslutades att 17 nya innovationsprojekt i landet får finansiering genom de strategiska innovationsprogrammen Medtech4Health och Swelifes gemensamma nationella utlysning "Samverkansprojekt för bättre hälsa" genom Vinnova. Dessa 17 beviljade projekt får dela på 39 miljoner kronor och bland dem finns tre företag i GU Ventures inkubator respektive portfölj, vilka är Toleranzia, VIDEM och VOC Diagnostics.
Totalt sökte 94 projekt i utlysningen, som syftar till att finansiera nyskapande och hållbara life science-lösningar med potential att effektivisera vård och bidra till hållbar tillväxt. Nytt för i år är ett ökat fokus på hållbarhet och inkluderande innovation.
"Projekt som bidrar både till att stärka svensk konkurrenskraft och till att öka patientnyttan"
– "I Sverige är vi bra på att samverka mellan sektorer och det är en styrka som vi behöver utnyttja för att främja innovation, inte minst inom hälsa och life science", säger Anders Brinne som är områdesledare Hållbar Precisionshälsa, Vinnova. "Ett kvitto på det är den mycket höga kvaliteten på ansökningar inom den här utlysningen. Det är glädjande att som innovationsmyndighet få finansiera projekt som bidrar både till att stärka svensk konkurrenskraft och till att öka patientnyttan."
GU Ventures företag, som beviljats upp till ca 1-3 Mkr vardera, är:
Toleranzia AB beviljas stöd för utveckling av en ny unik sjukdomsspecifik behandling för ANCA-vaskulit.
VIDEM AB beviljas stöd för patientnära molekylärdiagnostik för snabb, pålitlig och multiplex detektion av biomarkörer.
VOC Diagnostics AB beviljas stöd för diagnostisk metod för tidig upptäckt av äggstockscancer via detektion av flyktiga gaser i blodplasma.
Toleranzia är ett noterat läkemedelsbolag som utvecklar läkemedel som utnyttjar immunförsvarets egen kraft för behandling av autoimmuna orphan-sjukdomar. Läkemedlen, som riktar sig mot sjukdomsorsaken, kan bota eller kraftigt lindra sjukdomen och inte, som nuvarande behandlingar, enbart minska symptomen. De har potential att bli de första långtidsverkande eller botande behandlingarna som verkar specifikt på den underliggande orsaken till den autoimmuna orphan-sjukdomen de utvecklas för. För mer information: http://www.toleranzia.se
VIDEM är ett bioteknikföretag som saminkuberas med Sahlgrenska Science Park och består av ett grundarteam av innovatörer från fyra nationaliteter som delar passionen och engagemanget för att ge mänskligheten tillgång till överlägsna diagnostiska lösningar. Målsättningen är att förbättra livet för många, förhindra spridning av infektioner och global antimikrobiell resistens. För mer info: https://www.videm.se/
VOC Diagnostics är ett diagnostikbolag som specialiserar sig inom cancerdiagnostik och är beläget idag. Företaget har ett patenterat instrument som kan analysera luktämnen som kallas Volatile Organic Compounds (VOCs) i blodprover för att fastställa cancerdiagnos. Som första indikation inriktar sig VOC Diagnostics på äggstockscancer eftersom det är en cancerform som ofta upptäcks sent och har därför en hög dödlighet. Läs mer på: www.vocdiagnosticsab.com.
Projekten söker i mycket hög konkurrens, och eftersom många projekt av hög kvalitet ansökte, har innovationsmyndigheten Vinnova beslutat att finansiera ytterligare projekt utöver tidigare beslutad utlysningsbudget, vilket landade på sammanlagt 38,8 miljoner.
Om Medtech4Health och Swelife
Medtech4Health och Swelife är en del av Vinnovas, Energimyndighetens och Formas gemensamma satsning på strategiska innovationsprogram. Syftet med satsningen på strategiska innovationsprogram är att skapa förutsättningar för internationell konkurrenskraft och hållbara lösningar på globala samhällsutmaningar. Så här skriver respektive program:
Med denna utlysning vill de strategiska innovationsprogrammen hjälpa Sverige att förbli världsledande inom exempelvis diagnostik, läkemedel och medicinteknik. Målet är att främja förnyelse och innovation för en mer värdeskapande hälso- och sjukvård samt öka tillväxten inom life science-sektorn i Sverige.
– Det är tillfredsställande att se att så många projekt håller högsta kvalitet, säger Henrik Mindedal, utlysningsansvarig för Medtech4Health och Swelife. Detta är en mycket populär utlysning och vi är glada för det stora intresset även i år.
– Vi har erbjudit samverkansutlysningar för innovationsprojekt inom hälsa och life science i tio år, och kan se att finansieringen verkligen ger effekt, säger Peter Nordström, programchef på Swelife. De allra flesta projekten har lyckats fantastiskt bra och fått vidarefinansiering som möjliggör fortsatt utveckling. En del har redan börjat leverera innovativa produkter och tjänster på marknaden, medan andra kunnat presentera positiva resultat i exempelvis kliniska studier.
– För oss som innovationsprogram ger den här utlysningen mycket, säger Lena Strömberg, programdirektör på Medtech4Health. Samverkansprojekt har historiskt visat sig vara en bra väg framåt för utveckling och implementering av hälsofrämjande lösningar. Det gör att vi är extra glada att ännu en gång kunna stödja så många nya spännande projekt. Med hjälp av den här utlysningen kan vi konkret stödja innovationer i framkant och stärka Sveriges konkurrenskraft. Framtiden för svensk life science och deep tech ser mycket ljus ut!
Medtech4Health arbetar för att fler medicintekniska idéer och lösningar ska implementeras i vård och omsorg och skapa värde för individer och personal. För att göra det möjligt samlar vi aktörer inom hälso-och sjukvård, akademi, idéburna organisationer och näringsliv och syftet är att genom innovationer effektivisera hälso- och sjukvården och stärka den medicintekniska industrin, nationellt och internationellt.
Swelife stödjer samverkan mellan individ och patient, akademi, näringsliv, hälso- och sjukvård och övriga aktörer i ekosystemet, med målet att stärka life science i Sverige och förbättra folkhälsan.
Läs mer på:
-> Swelife.se