Lyckat riksdagsseminarium på temat ”konkurrenskraft och finansiering för våra svenska forskningsbaserade innovationer"

I tisdags höll Chalmers Ventures & GU Ventures sitt riksdagsseminarium på temat ”konkurrenskraft och finansiering för våra svenska forskningsbaserade innovationer” på det anrika Neptunus huset vid Sveriges riksdag. Seminariet var fyllt av företrädare för riksdagen, företrädare för industri, regeringskansliet, klimat- och näringslivsdepartementet, Vinnova, FUHS - Föreningen Universitetsholdingbolag i Sverige/holdinbolagen, SISP - Swedish Incubators & Science Parks, Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, Entreprenörskapsforum, forskare och startups.


Key take-aways:

  • Sverige behöver mer excellent (fri)forskning som styrs av lärosätena själva. Öka forskningsanslagen från 1% till 2% av BNP under två mandatperioder.

  • Fler forskningsresultat behöver nyttiggöras i form av kommersialisering - det kräver investeringar i tidig uppstartsfas som är uthålligt och villigt att ta risk. Kapitalet måste vara långsiktigt och tålmodigt.

  • Strukturen på kapitalet i tidigt skede är avgörande. Alltför begränsade villkor och korta tidsvillkor (exv tidsbegränsade fonder) hämmar investeringstakten och utvecklingen av disruptiva innovationer. Lämpligaste form är evergreen.

  • Ge lärosätena ett tydligt kommersialiseringsansvar och följ upp det, samt häv förbudet av kapitalöverföring från lärosätena till holdingbolagen. Det räcker inte att våra lärosäten har bara förvaltningsansvar för innovationskontor och holdingbolag.

  • Vi holding- och ventures bolagen som är knutna till lärosätena är idag deras kommersialiseringsverktyg som är byggda i uppdrag att kommersialisera. Låt oss få optimala förutsättningar.

  • Investera resurser motsvarande 1% av respektive lärosätes forskningsbas i holdingbolagen till våra investeringar och verksamheter.

  • Sverige AB behöver ett tydligt ledarskap i innovationsfrågan och för entreprenörskap.


Till sist:

  • Liknelsen: Om Duplantis bara ges en 1 meter hög stav kan han inte vinna trots all talang. Det är avgörande att talanger ges rätt förutsättningar för att kunna konkurrera och lyckas.

    Stort tack till alla deltagare och publiken och tack till Marie-Louise Hänel Sandström och Jennie W. Wernäng (M) samt Niklas Sigvardsson (S) för inbjudan.

På agendan:

  • Inledning av moderator Jonas Sandwall, som är Head of Communications & Marketing vid Chalmers Ventures, samt riksdagsledamöterna Marie-Louise Hänel Sandström och Niklas Sigvardsson som hälsar välkomna.

  • Presentation av ekosystemet med innovationskontor, holdingbolag och inkubatorer kopplade till de svenska lärosätena, av Klementina Österberg, vd GU Ventures och tillika ordförande för FUHS, föreningen universitetsanknutna holdingbolag i Sverige.

  • Presentation av förstärkningen av Chalmers Ventures, vd Pontus Ottosson, som berättar om deras unika upplägg och modeller för att skapa förutsättningar för långsiktiga investeringar i deeptech och forskningsbaserade bolag och vilka möjligheter detta kan ge Sverige.

  • Panelsamtal med: Carl Bennet, huvudägare i de fyra börsbolagen Getinge, Elanders, Arjo och Lifco, Malin Mohr, IVA, ansvarig för publicering av 100-listan för kommersialiseringsbara forskningsresultat, Thomas Andersson, ordförande GU Ventures och verksam i bilindustrin, Thomas Malmer, expert på strategi- och policyutveckling i politiken och näringslivet, ofta i samarbete med forskning, samt presentatörerna Klementina Österberg och Pontus Ottosson.

Bildcollage från seminariet