PExA AB meddelade nyligen att en ny vetenskaplig publikation visar att erkänt viktiga biomarkörer går att mäta i PEx prover. I studien* som bedrevs vid det välrenommerade Fraunhofer institutet i Hannover, Tyskland samlades PEx- prover från frivilliga försökspersoner. Cytokiner som exempelvis IL-6 och IL-8 kunde identifieras i proverna.
Read MoreOnDosis, ett svenskt life science-bolag som utvecklar en ny device-teknologi för precisionsdosering av läkemedel, meddelade den 21 juni att Bolaget har säkerställt en investering på totalt 75 miljoner kronor. Bland investerarna märks OnDosis-grundarna AstraZeneca och Martin Olovsson, samt större ägare som Aeternum Capital, DIG Investment och Rydgruppen.
Read MoreDen 16 juni meddelade Mycorena att de inlett ett samarbete med Tetra Pak i sitt led i att bygga en miljövänlig produktionsanläggning för sina produkter. Den nya fabriken, belägen i Falkenberg, Sverige, kommer att fokusera på att tillverkning av Mycorenas svampbaserade proteinprodukt Promyc®.
Read MoreI en nyligen publicerad artikel i BioStock skrivs det om svenska Toleranzia som utvecklar nästa generations behandling mot Myastenia gravis som är en autoimmun sjukdom som uppstår när immunsystemet angriper och förstör receptorer i musklerna och leder till en allvarlig försämring av muskelfunktionen. Artikeln berättar att intresset är stort för Toleranzias MG-koncept i ljuset av MG Awareness Month som är nu i juni och MGFA International Conference, en konferens som hålls var femte år för att diskutera de senaste rönen inom området.
Read MoreAlzinova AB, det svenska biofarmabolaget i klinisk utvecklingsfas som är specialiserat på behandling av Alzheimers sjukdom har ett samarbete med Clinical Neurochemistry Laboratory vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Samarbetet leds av Henrik Zetterberg, professor i neurokemi vid Göteborgs universitet och University College London och Kaj Blennow, överläkare och chef för Neurokemiska Laboratoriet på Sahlgrenska, tillika professor vid sektionen för psykiatri och neurokirurgi vid Göteborgs universitet och i en nyligen publicerad artikel i BioStock berättar Henrik Zetterberg om samarbetet med bolaget.
Read MoreThe West Swedish Incubators Investor Meeting took place June 9 in Gothenburg, where incubator companies and investors from all over region Västra Götaland and Oslo attended.
Read MoreMats Alm, vd för företaget Luxbright, har haft produktion i Kina. Men den 1 juli öppnar han dörrarna till nya lokaler i Göteborg. Strax före årsskiftet nådde teknikföretaget Luxbright en milstolpe. Då blev en prototyp av deras röntgenrör med kall katod klar. Ett år tidigare levererade företaget sina första mikroröntgenrör till kund – trots pandemin.
Read MoreEtt av GU Ventures inkubatorbolag, OlsAro Crop Biotech AB, är ett företag som fokuserar på utveckling av salttolerant vete. Vi har intervjuat Johanna Lethin från Göteborgs universitet som är en av forskarna som fått fram flera nya varianter av vete som tål att odlas i salthaltiga jordar, något som nyligen uppmärksammats i Forskning & Framsteg samt Aftonbladet. Med bas i en vetesort från Bangladesh har de nu tagit fram vetelinjer där snittvikten på fröet är högre och dessutom nästan har dubbelt så hög groningsprocent vid höga salthalter än ursprungssorten.
Read MoreHenrik Zetterberg är läkare på Sahlgrenska, professor i neurokemi på Göteborgs universitet och university college London. Han har under 20 års tid arbetat tillsammans med svenska forskare vid Lunds universitet och Göteborgs universitet med forskning som har lett till blodtester som nu används kliniskt för diagnostisering av Alzheimers sjukdom. Nu har han tilldelats ett mycket prestigefyllt forskningsanslag på 25 miljoner kronor för sin forskning om tidig diagnostik.
Read MoreIdag publicerade BioStock en artikel om Alzinova, biofarmabolaget som är specialiserat på behandling av Alzheimers sjukdom om att Alzinovas alzheimervaccin skall avancera via emission. I artikeln kan vi bland annat läsa hur bolaget jobbar mot sina mål att kunna erbjuda en effektiv behandling till patienter med sjukdomen.
Read MoreIscaffpharmas publicerade patentansökan för användning av PDS (patient derived scaffolds) inom immunonkologi visar modellens användbarhet som ett prediktivt verktyg för att bedöma cancerbehandlingars effektivitet och för att identifiera nya mål för behandling. PDS efterliknar den mänskliga tumörmiljön och möjliggör test av läkemedel i en patientlik modell redan innan behandling sker i människa. Detta ger ett unikt fingeravtryck som visar den potentiella effekt ett läkemedel har och används för beslut om det fortsatta utvecklingsarbetet.
Read More